ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РЕНЕСАНСА ВИЗАНТИЈЕ “
4.06.2013

Мултимедијално удружење уметника „Цар Константин“, једно од најактивнијих  уметничких удужења у Нишу и ове године учествовало је у програму „ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ 2013“- градскеславе „Свети цар Константин и царица Јелена“и обележавању великог јубилеја - 1700 година Миланског едикта. Под покровитељством Градске општине Палилула и у сарадњи са Галеријом савремене уметности у Нишу организована је изложбена поставка под називом „РЕНЕСАНСА ВИЗАНТИЈЕ 2013“.Учеснике и организаторе ове једанаесте годишње изложбе мултимедијалних уметника, у Галерији СЛУ „Павиљон Тврђава“ поздравили су мр Славољуб Тодоровић Зоркин, председник Удружења и проф.Милић Петровић, почасни председник и директор Галерије савремене уметности у Нишу. Изложбу је отворио, у присуству бројних гостију, Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула.

“Колико је наше време ново и колико је оно модерно, то ћемо моћи разумети тек увидом у прошло,  у оно што нам се учинило застарелим и антикварним. Сдруге стране, тек с позиције тог «новог» у којем се налазимо, моћи ћемо да оценимо у којој мери је оно старо заиста старо, а колико и даље живо у времену данашњем- рекао је председник општине Палилула. „Градска општина Палилула у Нишу подржава развој културне и уметничке продукције и тржишта уметности и охрабрује уметнике, посебно младе, да наставе да раде у нашој средини.  Захваљујући Мултимедијалном удружењу уметника „Цар Константин“, које већ више од једне деценије успешно остварује зацртану визију промоције уметничких достигнућа насталих у „царском граду“, ширећи уз то позитивну енергију и стваралачки набој претежно аутора нашег подневља, у могућности смо да повежемо оно што је ново са наслеђем једне епохе коју је обележио Цар Константин. Изложбена поставка Удружења, која је насловљена „РЕНЕСАНСА ВИЗАНТИЈЕ“, у сарадњи са Галеријом савремене уметности, део је програма градске славе Ниша „Св Цар Константин и Царица Јелена“ – „Палилулске вечери“ и прославе великог јубилеја 1700 година од доношења Миланског едикта. Симболично, али веома јасно, охрабрујући рад овог уметничког и струковног удружења, истакли смо нашу тежњу да доприносемо унапређењу и обогаћењу културног живота у Региону и децентрализације културне продукције у нашој земљи. Град Ниш, у коме је Константин Велики рођен је место које од давнина спаја исток и запад. Како недавно рече Његова Светост Патријарх Српски господин Иринеј и „право место које обједињава све хришћанске религије". Као што је „едикт“ допринео развоју света, науке, религије, манифестације попут ове „нишке“, важан су дан за нашу заједницу. Овим проглашавам 11.Годишњу изложбу Мултимедијалног удружења уметника „Цар Константин“ Ниш отвореном!“

Председник удружења је проф.мр Славољуб Тодоровић Зоркин истакао је да Мултимедијално удружење уметника „Цар Константин“ окупља професионалне уметнике Града Ниша, ствараоце свих уметничких израза (ликовна и примењена уметност, визуелне комуникације, филм, телевизија, фотографија, стрип, музика, поезија-књижевност, архитектура, позориште). Удружење по речима Зоркина Тодоровића, организује ликовне насеобине-коловеније, трибине, предавања, радионице, које афирмишу нашу културну баштину и традицију, мултикултуралност, регионалну сарадњу.

Једанаеста годишња изложба нишких уметника, „РЕНЕСАНСА ВИЗАНТИЈЕ 2013“, у Галерији „Павиљон Тврђава биће отворена до 07.јуна 2013.године. На изложби је заступљено око 70 радова 43 уметника. На основу оцене међународног стручног жирија-Проф.мр Марин Милутиновић-Маки, председник жирија, редовни професор Универзитета у Бањалуци (Република Српска) , Стефан Хаџи Николов, академски сликар, Скопље (Република Македонија) и мр Драгослав Јекнић–Шафт, слободни уметник,Беране (Црна Гора), по завршетку изложбе биће додељене три награде Удружења: „ШТИТ ЦАРА КОНСТАНТИНА“, за најуспешнија уметничка остварења на дату тему као и благодарнице свим учесницима и донаторима изложбе. (ЕКОполис мрежа, Д.Видојковић)